Μεσογειακή Διατροφή: Τρόπος ζωής!

Από το 2013 η Μεσογειακή Διατροφή έχει εγγραφεί στην Αντιπροσωπευτική Λίστα των στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίζεται ως ένα πολυδιάστατο αγαθό, που περικλείει τη γεωργία και την αλιεία, τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, τις μεθόδους παραγωγής, την προετοιμασία των φαγητών, την ύπαιθρο, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι μια κοινωνική πρακτική, γνώσης, μεθόδων και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα στο χρόνο και στο χώρο, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα. Πάνω από όλα είναι μια προσωπική και κοινωνική εμπειρία: σημαίνει φιλοξενία, καλή γειτονία, διαπολιτισμικός διάλογος και δημιουργικότητα, σημαίνει τρόπος ζωής με σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Αναμφίβολα, όμως η βάση της Μεσογειακής Διατροφής είναι τα τρόφιμα. Tο διατροφικό πρότυπο που συστήνει, περιλαμβάνει την συστηματική κατανάλωση τροφίμων και δη βιολογικών, με υψηλούς δείκτες διατροφικής αξίας:

- Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών

- Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών και ειδικά τυριού,

- Συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καρυκευμάτων και μπαχαρικών που έχουν τύχει μερικής επεξεργασίας, με φυσικό και παραδοσιακό τρόπο

- Καθημερινή κατανάλωση οσπρίων και ξηρών καρπών.

Κάθε φορά που καταναλώνετε βιολογικά προϊόντα, σύμφωνα και με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτό είναι καλό για το περιβάλλον, την ευημερία των ζώων και τις τοπικές κοινότητες – και φυσικά για εσάς και την οικογένειά σας.