“Ο πάπας Ιούλιος Β’ το 1512 θέλοντας να καλοπιάσει το νεαρό βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Η’, του έστειλε στο Λονδίνο μια γαλέρα φορτωμένη με χιώτικα προϊόντα: κρασί, μαύρα και κόκκινα μάρμαρα, αμύγδαλα, μέλι, λάδι, ροδόσταμο, ανθόνερο, μαστιχόρακο και φυσικά μαστίχα”.
- Χιώτικος θρύλος
Το μαστιχόδενδρο ή σχίνος (Pistacia Lentiscus var Chia), είναι θάμνος αειθαλής ύψους 2-3 μέτρων, που αναπτύσσεται αργά και παίρνει την πλήρη ανάπτυξή του μετά από 40-50 χρόνια, φτάνοντας μέχρι και τα 5 μέτρα ύψος στα ηλικιωμένα φυτά. Οι σχίνοι αποτελούν κύριο στοιχείο της βλάστησης των παραμεσογείων χωρών, αλλά μόνο στην Νότια Χίο, στα Μαστιχοχώρια, τα ειδικά χαρακτηριστικά του εδάφους και του μικροκλίματος, και η παραδοσιακή καλλιέργεια επιφέρουν τελικά ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα και διαμορφώνουν τη μοναδικότητα αυτής της ξεχωριστής ρητίνης. Κάθε προσπάθεια να επεκταθεί η καλλιέργεια πέρα από αυτό το όριο απέτυχε.
Η μαστίχα της Χίου είναι η ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδενδρου και αποτελεί μια φυσική, αρωματική ρητίνη, σε σχήμα δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου, στις επιφανειακές τομές που τού προξενούν οι παραγωγοί με αιχμηρά εργαλεία. Κατά την έκκρισή της έχει την μορφή κολλώδους και διαυγούς υγρού και αφού στερεοποιηθεί, μετά από 15-20 ημέρες, είναι κρυσταλλική. Η αρχική της γεύση, πρόσκαιρα είναι μάλλον πικρή, αφήνοντας όμως στην συνέχεια το ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό άρωμα της μαστίχας.
Η μαστιχοκαλλιέργεια εγγράφτηκε το 2014 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO ενώ δύο προϊόντα – η Μαστίχα Χίου και η Τσίχλα Χίου – είναι Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ 1997).
Η παραγωγή της μαστίχας αποτελεί μια ασχολία στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Η μαστιχοπαραγωγή απαιτεί εργασία και φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα μαστιχόδενδρα πρέπει να λιπανθούν, να κλαδευτούν, να καθαριστεί το έδαφος τους και στη συνέχεια πρέπει να κεντηθούν και να γίνει η συλλογή της μαστίχας. Μετά το μάζεμα ακολουθεί ο καθαρισμός της μαστίχας από τους ίδιους τους παραγωγούς της και στην συνέχεια η εμπορική κατεργασία της. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η παραγωγική διαδικασία έχει μείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, γεγονός που συνδέει άρρηκτα την μαστιχοπαραγωγή με την παράδοση και τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας.
Η μαστίχα Χίου, έχει εκτεταμένες εφαρμογές και χρήσεις αποτελώντας πρώτη ύλη στον κλάδο τροφίμων και ποτών, και στην παραγωγή καλλυντικών και αρωμάτων. Η μοναδικότητά της ενισχύεται και από την πολύ-χρηστικότητα της και το γεγονός ότι αγαπήθηκε και ενσωματώθηκε στην κουλτούρα διαφορετικών λαών και πολιτισμών ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε:
Βιολογική μαστίχα Yποβρύχιο: Παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, σερβίρεται με μέσα σε νερό γνωστό ως υποβρύχιο.
Βιολογικό Λουκούμι με μαστίχα, παραδοσιακό γλύκισμα με μοναδικό άρωμα και γεύση της Μαστίχας Χίου.
Βιολογική Μαρμελάδα λεμόνι με μαστίχα: Μαρμελάδα με κομμάτια λεμονιού, άρωμα και γεύση Μαστίχας
Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με μαστίχα Χίου: Συνδυάζοντας την γεύση του ελαιολάδου με το άρωμα της Μαστίχας__