Βιολογικό τυρί κάθε μέρα!

 

“Οι ποιητές έχουν παραμείνει μυστηριωδώς, σιωπηλοί στο ζήτημα του τυριού”

- Gilber Keith Chesterton

Αγαπητό σε όλους από τα μυθικά χρόνια του Οδυσσέα και του Κύκλωπα Πολύφημου, το τυρί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ευρωπαίων: τα κράτη μέλη της Ένωσης κυριαρχούν στην παραγωγή και στην κατανάλωση αυτού του δημοφιλούς τροφίμου με την τεράστια ποικιλία και τις επιλογές. Αποτελεί κύρια πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου καθώς και ανόργανων στοιχείων όπως ψευδάργυρο και φώσφορο, ενώ περιέχει βιταμίνες Α, Β2, νιασίνη, Β12 και D. Τα σκληρά τυριά συνήθως περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες από ό, τι τα μαλακά τυριά.

Η μεσογειακή διατροφή τοποθετεί τα τυριά στην καθημερινή μας διατροφή, με τις μοναδικές επιλογές να καλύπτουν όλες τις γεύσεις και τις προτιμήσεις. Μαλακά, κρεμώδη, σκληρά, άσπρα και κίτρινα, φρέσκα και ώριμα, αλμυρά και γλυκά, κάθε ένα από αυτά είναι ευγενούς καταγωγής, παρασκευασμένα με ταλέντο και μαεστρία.

Τα βιολογικά τυριά παρασκευάζονται από γάλα που προέρχεται από αγελάδες, πρόβατα και κατσίκες που ζουν σε εκτροφεία που φροντίζουν για την ευημερία των ζώων: στην ύπαιθρο το καλοκαίρι έχοντας πρόσβαση σε βοσκοτόπους και εντός των κτιρίων το χειμώνα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, με βιολογικές ζωοτροφές και επαρκή ζωτικό χώρο για να κινούνται.

Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά:

Φέτα: παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, υπό την προϋπόθεση ότι το κατσικίσιο γάλα δεν θα ξεπερνά το 30% του μίγματος, με την υφή να καθορίζει το είδος της φέτας (σκληρή ή μαλακή). Διαφορές υπάρχουν και στη γεύση την οποία διαμορφώνουν, το αλάτι, η ποιότητα του γάλακτος και φυσικά η τέχνη των παρασκευαστών, των τυροκόμων. Με τον ίδιο φυσικό τρόπο και την παραδοσιακή συνταγή με σύγχρονη όμως τεχνολογία και σεβασμό στην βιοποικιλότητα, η Φέτα συνεχίζει να παράγεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αναγνωρισμένη ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ 2002).

Ανεβατό: Κρεμώδες τυρί από παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα που παράγεται αποκλειστικά στα Γρεβενά. Έχει πλούσιο άρωμα και γεύση, είναι χωρίς σχήμα και περίβλημα, χωρίς τρύπες, με μαλακή μάζα, και σερβίρεται με κουτάλι. Αναγνωρισμένο ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ 1996).

Κεφαλογραβιέρα: Σκληρό τυρί που παράγεται κυρίως στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας από γάλα πρόβειο ή με τη προσθήκη κατσικίσιου. Η εμφάνιση του τυριού είναι ξηρή και το χρώμα του υποκίτρινο. Έχει υφή ελαστική με πολλές τρύπες και ευχάριστη γεύση. Είναι αναγνωρισμένη ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ 1996).

Κασέρι: Ημίσκληρο τυρί που οφείλει την μοναδικότητα του στις σταθερές συνθήκες ωρίμανσης. H μάζα του είναι ελαστική, με συμπαγής υφή, χωρίς τρύπες, το χρώμα ανοικτό κίτρινο και παράγεται κυρίως στην Μακεδονία, την Θεσσαλία, τον Έβρο και τη Λέσβο. Έχει ήπιο άρωμα και γεύση και είναι αναγνωρισμένο ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ 1996).

Μπάτζος: Ημίσκληρο τυρί με υπόξινη, κάπως πικάντικη γεύση από κατσικίσιο παστεριωμένο γάλα. Τρώγεται κατά κύριο λόγο τηγανητό ή ψητό. Είναι αναγνωρισμένο ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ 1996).

Μανούρι: Μαλακό τυρί από τυρόγαλα αιγοπρόβειου γάλακτος. Έχει απαλή και πλούσια γεύση και είναι αναγνωρισμένο ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ 1996).

Γραβιέρα: Από αγελαδινό, ή αιγοπρόβειο παστεριωμένο γάλα. Έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση, με απαλό και ευχάριστο άρωμα και σκληρή υφή.

Κεφαλοτύρι: Σκληρό τυρί από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Η γεύση του είναι πικάντικη και πολύ ευχάριστη, το χρώμα του κίτρινο.

Ανθότυρο: Μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο ή και αγελαδινό τυρόγαλα. Εξαιρετικά δροσερή και απαλή γεύση με λίγες θερμίδες.

Μοσχοτύρι: Παράγεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα με την προσθήκη λαχανικών και μπαχαρικών. Έχει απαλή υφή και πλούσια πικάντικη γεύση.