Βιολογική σταφίδα: φυσική πηγή ενέργειας!

 

«Νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζαμε ασταμάτητα, ένας πίσω απ’ τον άλλο, ίδια τυφλοί. .. .Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα, μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ’ ένα μικρό δαδί, μία μία εμοιραζόμασταν τη σταφίδα.»

- ‘Οδυσσέας Ελύτης.

Στην Ελλάδα δύο είναι τα διαδεδομένα είδη σταφίδας: η Κορινθιακή (μαύρη σταφίδα) και η Σουλτανίνα (ξανθιά σταφίδα). Η καλλιέργεια της Κορινθιακής γίνεται κατά κύριο λόγο στις περιοχές της Βόρειας και Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και στα νησιά του Ιουνίου όπου οι εδαφολογικές συνθήκες με την επίδραση της θαλάσσιας αύρας και της ηλιοφάνειας είναι ιδανικές για την παραγωγή με φυσικό τρόπο, ενώ η καλλιέργεια της Σουλτανίνας στην Κρήτη και στην Κορινθία.

Η Κορινθιακή προκύπτει μετά την αποξήρανση των σταφυλιών της αντίστοιχης ελληνικής ποικιλίας αμπέλου με την επιστημονική ονομασία Vitis Vinifera L, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ ψιλές, απύρηνες ράγες. Το εξαίρετο άρωμα και η πλούσια γεύση της την τοποθετούν ως την κορυφαία των σταφίδων.

Η Κορινθιακή Σταφίδα, είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο διατηρεί όλα τα συστατικά των νωπών σταφυλιών, όπως είναι τα σάκχαρα, οι βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα αρώματα. Χαρακτηρίζεται σαν ένα τέλειο φυσικό εναλλακτικό τρόφιμο και γλυκαντικό με εξαίρετη γεύση και αρώματα. Τα φυσικά σάκχαρά της, που είναι η φρουκτόζη (κυρίως) και η γλυκόζη είναι απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες) και θεωρούνται πολύτιμη άμεση πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Περιέχει επίσης υψηλά ποσοστά ασβεστίου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και άλλων μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών. Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχει αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες κ.ά.) και είναι απαλλαγμένη χοληστερόλης (cholesterol free) και νατρίου.

Τα βιολογικά σταφύλια παράγονται σε βιολογικά αμπέλια, σε αρμονία με τη φύση, τα οποία αποτελούν το φυσικό περιβάλλον πολλών μικροοργανισμών. Οι επιλεγμένες ποικιλίες προσαρμόζονται στις τοπικές συνθήκες και είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανθεκτικές. Από αυτά τα βιολογικά σταφύλια, παράγονται υψηλής ποιότητας βιολογικές σταφίδες. Η Κορινθιακή Σταφίδα “Βοστίτσα” είναι αναγνωρισμένο προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) και καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή της Αιγιάλειας με το εξαιρετικό μικροκλίμα και τις ιδανικές πλαγιές όπου γίνεται η καλλιέργεια των βιολογικών αμπελιών.