Βιολογικό ελαιόλαδο: Δώρο Θεού!

 

«Μια μέρα τα δέντρα αποφάσισαν να εκλέξουν βασιλιά. Μετά από πολύωρες συζητήσεις συμφώνησαν αυτός να 'ναι το ελαιόδεντρο. Αυτό όταν άκουσε την απόφαση τους χαμογέλασε και τους απάντησε:
"Η αποστολή που μου 'χει αναθέσει ο Θεός, να φροντίζω δηλαδή για το καλό των ανθρώπων, είναι τόσο σημαντική που δεν μου αφήνει χρόνο ν' ασχοληθώ με τα ζητήματα σας»

- Ελληνικός μύθος

Το δέντρο της ελιάς, (Olea europaea), βρίσκεται παντού διάσπαρτο στην μεσογειακή λεκάνη, θεωρείται δέντρο ιερό και ευλογημένο, και συντροφεύει τους λαούς της Μεσογείου από τις απαρχές του χρόνου. Για χιλιετίες, καλλιεργείται για τον ειδικό και μοναδικό σε γεύση καρπό: την ελιά. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη δέντρων και οι ελιές που κάθε είδος παράγει ποικίλλουν στο χρώμα, στο μέγεθος, στη σύσταση και στη γεύση. Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα μέσα προς τέλη του φθινοπώρου, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή. Παραδοσιακά μαζεύεται με το χέρι, και το μάζεμα αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική δραστηριότητα για τις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες.

Η διατροφική αξία του καρπού αδιαμφισβήτητη: περιέχει πολύ λίγους υδατάνθρακες και είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε καθώς και μετάλλων, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο. Το ελαιόλαδο, ο φυσικός χυμός του καρπού που παράγεται με την μηχανική επεξεργασία του στα ελαιοτριβεία, αποτελεί την βασική προτεινόμενη πηγή λιπαρών στην Μεσογειακή Διατροφή.

Η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου είναι το εξαιρετικά παρθένο, με τέλειο άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς και έντονη φρουτώδη γεύση. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8 και διατηρεί ακέραια όλα τα διατροφικά οφέλη του καρπού.

Το βιολογικό ελαιόλαδο προέρχεται από ελαιώνες όπου εφαρμόζονται οι αυστηροί κανόνες για τις βιολογικές καλλιέργειες. Συνήθως συνυπάρχουν με καλλιέργειες λαχανικών που παρέχουν επιπλέον θρεπτικές ουσίες στα δέντρα, ενώ αυξάνεται η βιοποικιλότητα. Εκεί δεν έχουν θέση ούτε τα λιπάσματα, ούτε οι ψεκασμοί, ούτε και κανένα είδος επεξεργασίας κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου, τη διατήρησή του και την εμφιάλωση του ελαιολάδου. Χάρη στη βιοποικιλότητα δημιουργείται ευνοϊκό οικοσύστημα για τους φυσικούς εχθρούς που είναι απαραίτητοι για την φυσική αντιμετώπιση των φυτοπαρασίτων.