Βιολογικά προϊόντα από Κρόκο Κοζάνης: Πολύτιμα!

 

“Η Αυγή η κροκοψιαντούσα επρόβαινε μεσα από το μέγα ρέμα του Ωκεανού, το φως σε αθάνατους και σε θνητούς να φέρει• κι έφτανε εκείνη στα πλεούμενα με του θεού τα δώρα.”

-Όμηρος Ιλιάδα Ραψωδία Τ.

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

Μοναδική περιοχή καλλιέργειάς του στην Ελλάδα είναι η περιοχή της Κοζάνης, σε μερικά χωριά της οποίας (Κρόκος, Καρυδίτσα, Αγία Παρασκευή, Άνω Κώμη, Κάτω Κώμη, Λευκοπηγή, Πετρανά κ.λπ.) γίνεται από πάρα πολλά χρόνια συστηματική καλλιέργεια του φυτού.

Οι κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν τον Κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου. Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.

Οι χρωστικές, μυρεψικές, αρτυματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου οφείλονται σε δύο βασικά (δρώντα) συστατικά του, την πικροκροκίνη και την κροκίνη. Αλλα συστατικά του κρόκου αποτελούν η λυκοπίνη, η ζεαξανθίνη, το καρωτίνιο α-β και γ, η βιταμίνη Β και Β2, οι υδατάνθρακες και το αιθέριο έλαιο.

Ο Kρόκος Κοζάνης, αναγνωρισμένη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευση (ΠΟΠ 1999), εμφανίζεται με πολλές και ποικίλες χρησιμότητες. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, ως πρώτη ύλη για άλλα τρόφιμα και ποτά και στην ζωγραφική για το ξεχωριστό του χρώμα που περιγράφεται και στον Όμηρο.

Μια από αυτές τις χρήσεις του είναι ροφήματα με βότανα σε αποξηραμένη μορφή με τη προσθήκη κρόκου Κοζάνης. Βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές, τα βιολογικά ροφήματα με βάση τον Κρόκο, ζεστά ή κρύα, αποτελούν πρόταση γεύσης, τόνωσης και ευεξίας χάρη στην συνδυασμένη διατροφική αξία τους.

Δοκιμάστε μερικά από αυτά:

  • Μαύρο Τσάι με Λεμόνι, Δυόσμο & Κρόκο Κοζάνης
  • Βιολογικό Ρόφημα με Δενδρολίβανο, Θυμάρι, Κρόκο Κοζάνης & επιλεγμένα βότανα
  • Βιολογικό Ρόφημα με Μέντα, Λεμονόχορτο, Κρόκο Κοζάνης & επιλεγμένα βότανα
  • Βιολογικό Ρόφημα με Κανέλα, Γαρύφαλλο, Κρόκο Κοζάνης & επιλεγμένα βότανα Βιολογικό
  • Βιολογικό Ρόφημα με, Μέλι, Πορτοκάλι, Κρόκο Κοζάνης & επιλεγμένα βότανα